Home » Amsterdam

Rembrandt van Rijn


Een welvarend gezin

Op 15 juli 1606 werden Harmen Gerritszoon en Neeltgen Willemsdochter van Rijn verblijd met de geboorte van hun negende kind- een zoon.
Harmen was molenaar en Neeltgen kwam uit een welvarend bakkersgezin.
Hun zoon Rembrandt groeide op in comfortabele omstandigheden en bleek een zeer intelligente jongen te zijn. Hij werd dan ook reeds op zijn veertiende ingeschreven aan de universiteit van Leiden. Waarschijnlijk heeft dit niet tot een daadwerkelijke studie geleid want Rembrandt wilde maar één ding en dat was schilderen. Op zijn 19e vertrok hij dan ook naar Amsterdam om in de leer te gaan bij de beroemde schilder Jacob van Swanenburgh.
Bij hem leerde Rembrandt hoe hij composities moest opbouwen.

Carrière

Al vrij snel begon Rembrandt aan een zelfstandige carrière en opende hij samen met zijn vriend Jan Lievens een atelier in Leiden. Hij nam leerlingen aan en begon mondjesmaat eigen werken te verkopen. De twee vrienden werkten bijna dag en nacht en waren nauwelijks geïnteresseerd in wereldlijk plezier. Het harde en vruchtbare werk bleek zich te lonen want in 1631 was hij al zo bekend dat er meerdere opdrachten binnen kwamen. Hij verhuisde derhalve naar Amsterdam om zijn loopbaan als kunstschilder een nieuwe boost te geven. In de volgende jaren schilderde Rembrandt een zeer groot aantal portretten van gerenommeerde Nederlanders.

Liefde

Blijkbaar was de tijd aangebroken dat de liefde een rol in zijn leven mocht gaan spelen. In 1634 trouwde hij met Saskia Van Uylenburgh- een welvarende dochter uit een Friese familie van stand. Het was in dat jaar dat Rembrandt tot het schildersgilde werd toegelaten. Hoewel het hun financieel meer dan goed ging, waren er zeker ook tegenslagen.

Verval en laatste dagen

Zij moesten drie keer hun eigen kind begraven. Na de dood van Saskia en meerdere juridische processen ging zijn kunstzinnige productie hard achteruit. Rembrandt had meerdere relaties in die tijd en zijn lot verslechterde tot aan zijn persoonlijk faillissement. Van 1658 tot 1669 woonde Rembrandt aan de Rozengracht en hier zou hij zijn laatste levensjaren doorbrengen. Hij werd begraven in de Westerkerk.